СИБАНК Онлайн

Общи условия за услугата интернет банкиране.

Продажби на имоти
Контактен център 24/7
0700 1 4554 (на цената на селищен разговор)
Нашите специалисти са на Ваше разположение 24 часа/7 дни в седмицата и ще отговорят на всичките Ви питания свързани с продуктите на банката, вкл. картовите продукти и онлайн банкиране.
28.01.2013

Петър Андронов: През тази година икономиката ще се представи малко по-добре от 2012-а, но недостатъчно, за да бъде усетено сериозно в обществото.

в-к Банкер, 26.01.2013
стр. 6

„През тази година икономиката ще се представи малко по-добре от 2012-а, но недостатъчно, за да бъде усетено сериозно в обществото. Има множество вътрешни и външни сигнали, които показват, че може би се намираме в първите етапи на възстановяване след продължителната криза. В сравнение с други страни от ЦИЕ България има по-голям ръст на външната си търговия със страни извън ЕС и това донякъде й дава имунитет срещу продължаващата повторна рецесия в Европа.
Банковият сектор ще продължи настойчиво да търси решения за проблемите си - по-ниски доходи от основна дейност, свиващи се маржове, свръхвисока ликвидност и, разбира се, проблемните кредити. Очаквам годината да приключи със скромно подобрение на печалбата и с обещаващ край, който да е добро начало за по-оптимистична 2014-а. За икономиката и за банките най-важният индикатор ще е безработицата. Ако тя се стабилизира и дори малко спадне, това би дало сериозен тласък на обществените очаквания и на вътрешното потребление. Официалната статистика за единадесетте месеца на миналата година показва свиване на кредитния портфейл за домакинствата, а увеличението му при фирмените е минимално и се дължи основно на големите компании. На този фон е трудно да се даде оптимистична прогноза, но смятам, че все пак тя е по-вероятна. Смятам, че особено към края на 2013-а кредитирането и за населението, и за фирмите ще отбележи малко по-висок растеж, отколкото през 2012-а. Активизирането обаче няма да се дължи толкова на условията на банките, които вече са доста атрактивни. Това ще стане заради нагласите и очакванията на гражданите и бизнеса, които ще започнат да се подобряват. Що се отнася до портфейлите, корпоративното кредитиране се развива и сега, като по-голямата част от близо двата милиарда лева нетно увеличение на кредитния портфейл през 2012 г. бяха насочени към тези клиенти. Новата вълна, за стимулирането на която има вече огромен брой програми, е финансирането на МСП. Ипотечното кредитиране, без съмнение, също е основен приоритет на банките и нарастването му ще повлече
потребителското кредитиране, но както споменах, ключови за него ще са безработицата и цените на недвижимите имоти.
Лихвите по ипотечните кредити са на предела си. По потребителските кредити има още мъничък резерв, но и там не бива да очакваме чудеса. В същото време лихвените проценти по депозитите не са спаднали под тези отпреди кризата. Тоест маржът, с който работят банките, е свит повече, отколкото преди кризата. Няма предпоставки за някакво по-съществено понижение на лихвите по заемите през идните месеци. Все пак заради нуждата от повече продажби и спадащите им приходи от лихви банките ще доизцедят всички резерви.
Новият данък върху лихвите няма да има непосредствено значимо влияние върху привлечените средства на банките. Такъв може да се очаква само ако ставката на данъка се покачи до 20-25 процента."