СИБАНК Онлайн

Общи условия за услугата интернет банкиране.

Продажби на имоти
Контактен център 24/7
0700 1 4554 (на цената на селищен разговор)
Нашите специалисти са на Ваше разположение 24 часа/7 дни в седмицата и ще отговорят на всичките Ви питания свързани с продуктите на банката, вкл. картовите продукти и онлайн банкиране.
15.11.2012

Петър Андронов - Лихвите през 2013 ще падат, но бавно

Понижението на лихвените проценти през 2013 ще бъде по-бавно, отколкото ни се иска, прогнозира  Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър на КВС за България, по време на конференцията Next Year's Business Plan, организирана от в. "Капитал".  На нея финансовия министър Симеон Дянков и предприемачи и изпълнителни директори на големите компании споделиха своите прогнози за 2013 г.

Според Петър Андронов това, което се наблюдава в последните месеци и което възпрепятства по-активно намаляване на лихвите по депозити, а от там и по кредити, е преориентирането на спестяванията към по-дългосрочни влогове. Така за известно време лихвите са се задържали на относително непроменени нива. Според него според  следващата година кредитният ръст ще бъде едноцифрен, като за съжаление спестяванията ще продължат да са с изпреварващ растеж. Статистиката показва, че към края на септември годишния темп на растеж на жилищните заеми е 0.5%, потребителските се свиват с 3.3 на сто годишно, като само корпоративните заеми отчитат ръст – 6.1 процента на годишна база.

Главният изпълнителен директор на СИБАНК  посочи като слабости на бюджет 2013 липсата на мерки за повишаване на заетостта, липсата на реформи в образованието и здравеопазването, които да гарантират по-голямо качество на изразходваните средства. „Фактът, че се харчи повече в тези области не подобрява публичните услуги и това пречи и на икономиката, защото има огромна пропаст между търсенето на работна ръка и квалификациите, които дава образователната система. Производството на икономисти и юристи е последното, от което се нуждае България. Инженери и лекари се подготвят в много по-малка степен от необходимото. Качеството на образованието също е по-ниско отколкото в миналото", коментира Андронов.
 

Снимка: Надежда Чипева