СИБАНК Онлайн

Общи условия за услугата интернет банкиране.

Продажби на имоти
Контактен център 24/7
0700 1 4554 (на цената на селищен разговор)
Нашите специалисти са на Ваше разположение 24 часа/7 дни в седмицата и ще отговорят на всичките Ви питания свързани с продуктите на банката, вкл. картовите продукти и онлайн банкиране.
08.02.2011

СИБАНК ФИНАНСИРА ПЪРВИЯ СКРИНИНГ НА СКРИТИ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СРЕД ДЕЦАТА

Първото изследване на деца за скрити бъбречни заболявания в България беше проведено в края на миналата година от екипа на доц. Анелия Буева от Клиниката по нефрология и хемодиализа към Университетската детска болница. За първи път такова изследване в световен  мащаб е правено в Япония и резултатите са публикувани през 2005 г. Мониторингът и превенцията в ранна детска възраст намаляват рисковете от сериозни заболявания на по-късен етап и в тази посока са усилията на световната здравна общност.
Скринингът у нас е резултат от съвместен проект на клиниката, СИБАНК и MasterCard като част от благотворителната инициатива на радио Витоша „Човечността има лице”.  До този момент 627 деца на възраст от 3 до 16 години бяха прегледани на място в детските градини и учебните заведения в София благодарение на  дарените от СИБАНК и MasterCard два монитора  за постоянно следене на основните жизнени показатели.

Предварителните резултати показват следните тенденции:

  • 5.5% от прегледаните деца са с установени вродени аномалии в отделителната система, които се изразяват в двойнодренажна система, хидронефроза, ниско разположен бъбрек и дори фрапиращият случай на липса на единия бъбрек, за който родителите на детето не са подозирали.
  • 8.4% от децата са с отклонения във функцията на пикочния мехур като при тях  е открито наличие на мегацистит или т. нар. голям пикочен мехур.
  • При 12% от прегледаните деца е установено наднормено тегло, като 38% от тези деца са с повишени стойности на артериалното налягане.

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК, сподели по време на пресконференцията, че след като навлязла в проблематиката, банката е взела решение за дългосрочно партньорство с клиниката, тъй като еднократното дарителство помага краткосрочно, но не води до устойчив резултат. „ В този смисъл следващата крачка след скрининга е оборудването на кабинет за пункционна детска биопсия”, допълни той. Подобна биопсия в момента не се прави в България и оборудването на такъв кабинет ще помогне  за прецизна диагностика и адекватно лечение.

Набирането на средства продължава чрез разплащания с карти MasterСard и Maestro от СИБАНК в търговските обекти в страната. Гражданите могат да се включат в кампанията, без да даряват лични средства, а само като се разплащат на ПОС терминал в търговската мрежа в страната. При всяка транзакция банката отделя част от прихода, който получава от търговеца, в специална набирателна сметка. За гражданите транзакции са напълно безплатни.

Мануел Алексе, регионален мениджър Балкани, MasterCard Europe, коментира: “Като социалноотговорна компания за нас в MasterCard Europe е от изключителна важност да допринасяме за подобряването на качеството на живот на хората. Нефрологичните заболявания, особено в детска възраст, са сериозен проблем и ние с готовност подкрепяме благотворителната кампания на СИБАНК, благодарение на която много български деца вече имат възможност за по-безболезнено лечение и ранна профилактика.”

-----------------------------------------------
Клиниката по детска нефрология и диализа е единствена в страната за диагностициране и лечение на бъбречни заболявания. В нея се извършват уникални за страната ни дейности – детска хемодиализа, перитонеална диализа, подготовка на деца и родители за бъбречна трансплантация, участие в трансплантационния екип и посттрансплантационното гледане.