СИБАНК Онлайн

Общи условия за услугата интернет банкиране.

Продажби на имоти
Контактен център 24/7
0700 1 4554 (на цената на селищен разговор)
Нашите специалисти са на Ваше разположение 24 часа/7 дни в седмицата и ще отговорят на всичките Ви питания свързани с продуктите на банката, вкл. картовите продукти и онлайн банкиране.
21.05.2008

KBC продължава своя стремеж към поддържане на екологичното равновесие

KBC продължава своя стремеж към поддържане на екологичното равновесие
 
На годишната среща с неправителствени организации, Андре Берген, Главен Изпълнителен Директор на KBC Груп, подчерта следното: „Екологичното равновесие остава важна тема за  KBC. Благодарение на открития и прозрачен диалог с неправителствените организации и други заинтересовани институции и на професионалната консултация, която получаваме от нашия Вътрешен Консултативен Съвет за Анализ на Постоянството на Екологичното Равновесие, поддържаме информираността си и решително продължаваме по пътя към поддържане на екологичното равновесие”.
 
През последната година KBC предприе редица важни екологични инициативи. На първо място изготви насоки за развитието на колкото е възможно по- въглеродно-неутрални нови проекти, имащи крайната цел постигане на въглеродна неутралност в Белгия до 2010 г. Също в Белгия, от март  2008 KBC започна използване на екологично чиста енергия, а през 2007 бе подписано  споразумение със Съвета по Стопанисването на Горите /Forest Stewardship Council/ във връзка с използването на хартия.
Освен това Групата взе важни решения за екологично-чисто и социално-отговорно инвестиране и свързания с него анализ на екологичното равновесие. Актуализира своята политика относно въздържането от финансиране на оръжия, което доведе до изключване на още компании от инвестиционния универс. Компаниите за петрол и газ и минните предприятия, развиващи дейността си в забранени страни, също ще бъдат изключени от фондовете за социално-отговорното инвестиране.   Фондовете за социално-отговорно инвестиране на KBC привличат все повече чуждестранни инвеститори.

 
 
Основни постижения в областта на екологията през последната година
 
През май 2007г, KBC Белгия в сътрудничество с външен партньор започна целева инициатива за екологично чисто строителство. През лятото на 2007 KBC взе решение за  оценяване на енергийната ефективност на различните инсталации в нейните сгради в Белгия. През януари 2008 Групата стартира изготвянето на „Насоки за Екологично Чисто Строителство”  на нови и големи сгради в Белгия. Целта е тези сгради да влияят колкото е възможно по-малко на околната среда, която цел е част от плана за превръщане на всички сгради на КВС в Белгия в екологично неутрални обекти до 2010 г. Този екологичен проект ще бъде приложен и в други райони на по-късен етап.
 
От март 2008г. Белгийските структурни единици използват зелена /екелогично чиста/ енергия. 19 000 служители от всички компании на KBC Груп в Белгия (включително KBC Банк, KBC Застраховане, CBC Banque, Centea, Fidea, KBC Лизинг, KBC Управление на Активи, KBC Securities, KBC Частен Капитал, Antwerp Diamond Bank, etc.) използват екологично чиста енергия. Благодарение на използването на зелена енергия, емисиите на парниковите газове веднага ще бъдат намалени с 47%.
 
През май 2007 Белгийското Бизнес Звено подписа споразумение със Съвета по Стопанисване на Горите /ССГ/, което е част от тригодишен план за намаляване използването на хартия с 5% и преминаване към употреба на одобрената от ССГ или  рециклирана хартия за 3 години. 
 
От 1 ноември  2007 KBC постепенно преминава към подмяна на автомобилния си парк съгласно концепцията на екологичния лизинг. Екологичният лизинг е обща концепция, предложена от  KBC Автомобилен лизинг, състояща се от три основни момента: слабо-замърсяващи (екологични) автомобили под наем, програма за компенсиране на въглеродните емисии и курсове за екологично шофиране. С тази концепция KBC спечели второ място за екологичен автомобилен парк /'Green Fleet Award'/.
 
Не е необходимо да се отбелязва, че KBC прави всичко необходимо за ограничаване използването на автомобили, например като насърчава служителите си да ползват градския транспорт, където е възможно. Компанията предоставя автобуси за ежедневен превоз на служителите между железопътните гари на Льовен и Брюксел Север и съответните централи на компанията в Льовен и Брюксел. Колоездачите получават премии за колело, а в централните офиси се предлагат добри велосипедни услуги.
 
От известно време насам KBC сервира в своите съвещателни зали феъ трейд кафе (произведено природосъобразен начин и търгувано с нужната справедливост към фермерския труд) и купува плодов сок и кафе специално от Оксфъм за приемните си зали и кабинетите на висшия мениджмънт. От юни 2008 всички вендинг машини за топли напитки във всички централни офиси на KBC Груп в Белгия ще предлагат феъ трейд кафе в биоразгардими чаши. Около 20 тона кафе ще бъде предлагано от 172 машини всяка година.
 
KBC има за цел да повиши съзнателността на служителите си за важността от запазване на екологичното равновесие. Миналата година филмът на Ал Гор  „Неудобна Истина”  /‘An Inconvenient Truth’/ бе показан на 2 000 служители от различни локации на Белгия.  Служителите също предлагат оригинални идеи за „намаляване използването на хартия” и „неутралност към околната среда”  чрез система за предложения. Всички предложения се оценяват по отношение на тяхната приложимост и организацията на проектите за подобрения. Аргъс, KBC и екологичния център на Cera, основан през 1970, вземат дейно участие в различни проекти с екологично-познавателна насоченост.
 
 
Най-новите решения в сферата на социално-отговорното инвестиране: по-строги критерии
 
През последните години KBC се доказа като добър ученик по отношение на изключването на забранените оръжия от сферата на инвестициите. Миналата година компанията взе важни решения за социално-отговорното инвестиране и свързания с това анализ на екологичното равновесие.
 
KBC е единствената банка, публикувала списък на компании, замесени в производство и търговията на касетъчни бомби и мини и понастоящем е прибавила и производителите на мини „Клеймор” в този списък. Никакви инвестиции или кредити не могат да бъдат отпуснати на компании, присъстващи в този списък.  Списъкът е уникален и може да се ползва от правителството при прилагането на закона Mahoux.
 
Фондовете за социално-отговорно инвестиране на KBC вече не инвестират в петрол, газ или  минни компании, развиващи дейността си в забранени страни като Северна Корея, Сомалия, Узбекистан, Туркменистан, Судан и Бурма. По този начин KBC сигнализира на въпросните компании да спрат дейностите си в тези страни.
 
Активите, управлявани във фондовете за социално-отговорно инвестиране на KBC, се покачиха с почти 50% през последната година. За разлика от миналата година този ръст се приписва главно на частните инвеститори, регистрирани в голям мащаб във фондовете за социално-отговорно инвестиране, предлагащо капиталова протекция. Според Белгийската Асоциация на Управителите на Активи /Belgian Asset Managers Association (BEAMA)/ KBC заема почти 60% от пазара за фондовете за социално-отговорно инвестиране.
Фондовете за социално-отговорно инвестиране на KBC стават все повече популярни сред инвеститорите в чужбина, като активите в управление в тези фондове възлизат на 1 милиард евро извън Белгия.
 
За подробен преглед на редицата, предприети инициативи, виж: www.kbcam.be и www.kbc.com, и Отчета за Корпоративна Социална Отговорност на KBC на www.kbc.com (натисни ‘social responsibility’).